вторник, 28 января 2014 г.

Йдемо на гімнастику!.


У наші дні такий вид спорту, як художня гімнастика, необхідний. Адже саме завдяки поєднанню в ньому елементів спорту і танцю він відмінно сприяє гармонійному розвитку прекрасної половини роду людського".
Ігор Моїсеєв, найбільший хореограф XX ; століття, балетмейстер
Багато батьків часто запитують, який вид спорту вибрати для своєї підростаючої доньки. Чим при цьому варто керуватися? Дозволимо собі заглянути в спортивний зал, де тренуються "художниці" - саме так називають представниць цього красивого виду спорту.
Під звуки чарівної музики з віртуозністю балерин тонкі довгоногі дівчатка виконують стрибки, піруети, акробатичні трюки, при цьому володіють предметами, які буквально оживають в їх руках. Видовище гідне навіть самих вибагливих естетів. Але мова не про них, а про те, що можуть дати заняття в секції художньої гімнастики.


Коротка довідка 
Художня гімнастика - це олімпійський вид спорту, що включає в себе виконання з музичним супроводом, вправ з обручем, скакалкою, м'ячем, булавами, стрічкою. Росія - батьківщина художньої гімнастики. Предмет національної гордості.
Що дають заняття художньою гімнастикою? Завдяки фантастичним успіхам російської збірної художня гімнастика стала дуже популярним видом спорту. Щороку сотні тисяч дівчаток переступають поріг спортивних шкіл. Для багатьох спортивний зал стає другим домом, ще однією сім'єю на довгі роки.
В художню гімнастику, в силу її специфіки, діти приходять досить рано. Багато хто починає тренуватися з дитячого саду. Справа в тому, що в цьому віці м'язи та зв'язки ще дуже пластичні, легше піддаються розтяжці. Процес розтягування не приносить великої радості, але надзвичайно важливий і необхідний. Спостерігаючи вперше за змаганнями з художньої гімнастики, ви напевно найбільше були вражені гнучкістю і розтяжкою гімнасток. Це головні фізичні якості, які розвиваються завдяки гімнастики.
Що вражає ще? Звичайно ж, віртуозна робота предметами - обручем, стрічкою, булавами, скакалкою та м'ячем. Гімнастки немов вдихають у них життя, здійснюючи кидки, лову, спіралі та інші маніпуляції. Подібні вправи сприяє розвитку швидкості, спритності і координації рухів. Взагалі художня гімнастика є видом спорту, складним з точки зору координації.
Для юної спортсменки, яка займається гімнастикою, щорічно складається нова програма, новий маленький шедевр. Це розвиває здатність дітей втілювати різні образи. Виконання композицій наповнене витонченістю, музикальністю та артистизмом. Це результати хореографічної підготовки, що дає базу отточенному рівноваги, блискучим поворотів, що летять стрибків.
Вже на першому занятті з хореографії звучить французька мова. І дуже скоро ваша маленька дочка легко зможе перевести терміни "пліє", "батман", "аттітюд" і вразити всіх гордою поставою, легкою ходою і красивою пластикою.
"Хореографія привносить у довільні комбінації багато нового, привабливого, ефектного. І, природно, допомагає створенню образу. Добрі слова на адресу представниць художньої гімнастики мені хотілося б сказати ще й тому, що вони чудово служать справі естетичного виховання молоді ". Маріс Лієпа, артист балету, балетмейстер, педагог
З дитинства гімнасткам прищеплюють уявлення про елегантність і смак, які проявляються в підборі музичного супроводу, костюма для виступу, зачіски і макіяжу. Навіть зовсім маленькі "художниці" знають, що все має бути подчиненно загальній ідеї вправи: колір костюма і предмета, палітра макіяжу - все повинно бути гармонійно підібрано.
Причому всі вміння і навички залишаються з дівчатками назавжди, що не може не радувати батьків.
З кожним роком тренування стають частіше і длительней. Без витривалості і швидкісно-силових якостей не обійтися. Щоб блищати на змаганнях, доведеться багато працювати, адже за красою і здавалося б легкістю рухів стоїть величезна праця.
Гімнастика виховує у дітей та морально-вольові якості - цілеспрямованість, працьовитість, самодисципліну і ; вміння працювати в команді. Це важливі фактори в спортивному житті. Втім, не тільки в ній. І це теж залишається назавжди.
Багато хто з вас подумають: "Коли ж дитині встигати робити уроки, гуляти, розважатися?" На цей рахунок є гарне прислів'я: "Не встигає той, хто нічого не робить". Заняття спортом настільки мобілізують дитини, що він стає не по роках зібраним і організованим. За статистикою, більшість першокласниць, займаються гімнастикою, є відмінницями.
Більш того, вони не потрапляють до когорти дітлахів, безцільно тиняються від неробства після школи в пошуках пригод.
Що рекомендують лікарі? 
Якщо ви разом з дитиною визначилися з вибором секції, то перш, ніж приступити до занять, треба звернутися за консультацією до лікаря. Зробити ЕКГ, перевірити функцію зовнішнього дихання, стан хребта. Педіатр дасть рекомендації щодо обраного виду спорту.
Що рекомендують психологи? 
Психологічний комфорт, відчуття, що його добре розуміють, допомагають долати труднощі - ось що має відчувати дитина в самому початку. Заняття повинні приносити радість, тільки в цьому випадку від них буде користь здоров'ю. Вибір спортивної школи. Мотивація
Перш ніж вибрати школу художньої гімнастики, визначитеся: що ви від неї очікуєте? Якщо ви бачите свою дочку майбутньої олімпійською чемпіонкою, вас приваблюють міжнародні змагання, перемоги, медалі - тоді вам потрібно підбирати серйозну школу і досвідченого тренера. Але пам'ятайте, що в цьому випадку попереду не тільки нагороди і оплески, а й серйозні регулярні тренування, чималі навантаження і величезна праця самої дитини, його тренера і батьків.

Якщо у ; вас немає в планах "золота" міжнародних турнірів, можна підбирати школу простіше.
Тут навіть можна "вбити трьох зайців":
  • по-перше, навантажень і вимог буде поменше;
  • по-друге, в школі або будинку культури вашого району буде менше оплата, близькість до будинку теж важливий фактор;
  • по-третє, дівчинка все одно буде брати участь у змаганнях шкільного чи районного масштабу, де за гарних результатів на неї обов'язково звернуть увагу тренери зі шкіл олімпійського резерву.
"У цьому віці дитина займається не з любові до спорту, а з любові до людини, з яким він зустрічається на тренуваннях ". Ірина Вінер, головний тренер РФ з художньої гімнастики.
А найголовніше - виберіть дитині тренера, заняття з яким принесуть радість і задоволення, незважаючи на навантаження і розтяжки. Дуже часто тренер стає одним з головних дійових осіб в житті спортсмена і справжнім наставником не тільки на спортивній арені.
Незалежно від того, стане ваша дочка переможницею міжнародних турнірів чи ні, вона придбає чудову фігуру, горду поставу, чарівну пластику, сильний характер, широкий кругозір, неповторне вміння подати себе в будь-якій ситуації. У наш непросто час всі ці якості, погодьтеся, - просто подарунок!
Тетяна Черепанова, майстер спорту
з художньої гімнастики

Комментариев нет:

Отправить комментарий